Kemahiran keusahawanan dan keperluannya dalam pembangunan homestay: Implikasi terhadap polisi pelancongan - Kayat, Kalsom; Mohd Nor, Nor Ashikin; Mad Idris, Mohmad Amin (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2004)
Program homestay merupakan satu strategi pelaksanaan yang menggambarkan penekanan polisi kerajaan ke arah pembangunan sektor pelancongan negara ini. Walaupun penyertaan dalam program ini dibuku kepada semua rakyat Malaysia, bilangan penyertaan di peringkat orang perseorangan atau di kawasan bandar rendah. Sebaliknya, penyertaan di peringkat komuniti desa atau kumpung lebih tinggi. Salah satu komuniti desa yang telah memulakan program homestay ini ialah komuniti di Kampung Relau, Kedah. Penulis-penulis telah berkesempatan untuk melawat program ini dun menemu ramah beberapa ahli komunitinya bagi mendapatkan deskripsi mengenai program ini. Temu bual di kalangan komuniti Kampung Relau dan pemerhatian mendapati faktor kejayaan program ini ialah motivasi yang tinggi di kalangan peserta serta pemimpin program dun kemahiran keusahawanan yang dipunyai oleh pemimpin program. Penemuan ini mempunyai implikasi terhadap polisi pembangunan program homestay di seluruh Malaysia.