Pengetahuan, daya saing dan globalisasi - Abdullah, Hussin; Abu Bakar, Abu Sufian; Bakar, Normizan (IBS Buku, 2004)
Ekonomi Baru, Digital Ekonomi, Ekonomi Pengetahuan dan Globalisasi adalah merupakan ungkapan baru yang sering dibicarakan. Perkataan ini membawa makna yang sangat penting bagi setiap negara, iaitu kekuatan daya saing negara tersebut. Dunia tanpa sempadan atau lebih dikenali sebagai pengaruh globalisasi telah memaksa setiap negara supaya menjadi lebih berdaya saing dan berinovatif, atau terpaksa menjadi mangsa globalisasi. Mengikut porter (1990), daya saing sebuah negara boleh diukur dari segi pertumbuhan pendapatan per kapita, iaitu kekayaan yang dimiliki oleh setiap orang dalam negara tersebut.Pertumbuhan per kapita boieh dicapai melalui juga pertumbuhan dalam produktiviti, iaitu peningkatan dalam keluaran melebihi dari peningkatan dalam input.Sementara kunci kepada pertumbuhan produktiviti adalah inovasi, dan kunci kepada inovasi ialah sejauh mana berfungsinya atau berjayanya sistem inovasi yang dibentuk. Ini bermakna dalam memperkatakan tentang inovasi, ia meliputi keseluruhan kekuatan dalam satu sistem yang dinamik termasuk kekuatan dalam Penyelidikan dan Pembangunan (R&D), tenaga buruh berpengetahuan dan rantaian sistem inovasi negara, sehingga mampu menjana ekonomi yang berasaskan pengetahuan.