Pengenalan kepada keusahawanan pelancongan - Mad, Che Ani; Mad Idris, Mohmad Amin; Muhammad Suhaimi, Muhammad Iskandar Zulkarnain (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2004)
Industri pelancongan diramal akan menjadi industri nombor satu di dunia, dalam abad ke-21 ini. Di Perancis, Itali dan beberapa buah negara Eropah yang lain, pelancongan telah pun menjadi industri utama kepada pembangunan ekonomi negara negara tersebut. Di Malaysia, industri pelancongan telah menjadi industri kedua terpenting selepas industri perkilangan yang menyumbang kepada sumber pendapatan negara.Justeru, keusahawanan pelancongan pula bakal menjadi salah satu daripada aktiviti-aktiviti ekonomi tulang belakang kepada pembahan pesat pembangunan di Malaysia.Aktiviti-aktiviti keusahawanan pelancongan telah terbukti berupaya menyumbang sejumlah tukaran wang using yang besar kepada negara, selain berperanan mewujudkan peluang-peluang pekerjaan melalui pelbagai sektor yang berkaitan, seperti sektor perhotelan dun pengangkutan. Walau bagaimanapun, perkembangan semasa aktiviti-aktiviti keusahawanan pelancongan, bergantung kepada kedudukan semasa ekonomi global yang sukar dijangka berikutan pelbagai insiden yang melanda di dekad yang lalu.Variasi perkembangan atau anggutan ekonomi dunia yang kian tidak menentu telah mengajak para usahawan pelancongan untuk turut mengkaji dan menimba ilmu yang relevan dengan pelancongan.Setiap usahawan, termusuk para usahawan pelancongan perlu sekurang-kurangnya tahu berkenaan perundangan yang berhubungkait dengan perniagaan, jenis-jenis bantuan kewangan yang disediakan, agensi-agensi sokongan, strategi pertumbuhan dan pengembangan perniagaan pelancongan yang lestari, konsep-konsep dun teknik-teknik perlaksanaan perniagaan kontemporari, strategi memulakan, mengembangkan dun menamatkan perniagaan.