Profail estet perindustrian di Negeri Kedah - Jaafar, Ahmad Sobri (Jawatankuasa Penerbitan, Universiti Utara Malaysia, 1994)
Estet-estet memainkan peranan penting di dalam pembangunan industri di negeri Kedah. Dengan pelbagai kemudahan dan insentif yang diberikan pembangunan industri di kawasan-kawasan ini berkembang pesat. Selaras dengan perkembangan sektor perkilangan di negeri ini sumbangannya kepada ekonoki negeri turut meningkat. Yang nyata asas pembangunan sektor ini telahpun diwujudkan. Apa yang perlu ialah mengatasi kelemahan-kelemahan yang dihadapi di samping memantapkan lagi peranan sektor ini bagi mencapai objektif pembangunan negara.