Hubungan stail komunikasi kepemimpinan dengan kepuasan dan komitmen pegawai sokongan dalam jabatan kerajaan - Syd Zin, Syd Abdul Rahman; Nordin, Mohammed Zin (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2006)
Komunikasi kepemimpinan adalah element terpenting dalam sesebuah organisasi. Malah seseorang pemimpin perlu berkomunikasi dengan pekerja sokongan untuk memperolehi kerjasama bagi menjayakan matlamat organisasi. Morton (1990) dalam kajiannya mendapati 71.6 peratus daripada pentadbir dan pekerja ladang gula St. Kitts, Caribbean mengakui bahawa stail komunikasi kepemimpinan pihak pentadbir dalam kilang mereka mempunyai hubungan yang signifikan dengan kepuasan pekerjanya. Syd Abdul Rahman dan Hasnan (1996) dalam kajian mereka mendapati 89.1 peratus Pegawai Pengurusan dan Profesional di Universiti Utara Malaysia bersetuju komununikasi kepemimpinan sangat penting dalam pengurusan sesebuah organisasi. Noran dan Habibah (1999) dalam kajian mereka tentang sistem penilaian kerja dalam jabatan kerajaan, mendapati motivasi dan kemajuan kerja mempunyai hubungan dengan stail komunikasi kepemimpinan. Hal ini selari dengan objektif Sistem Saraan Baru (SSB) yang bertujuan untuk mempertingkat komitmen, prestasi dan produktiviti setiap pegawai yang berada dalam perkhidmatan awam Malaysia (Ahmad Sarji, 1994).