Gangguan seksual di tempat kerja: Penyelesaian pragmatik menurut kod amalan dan perspektif Islam - Md Isa @ Yusuff, Yusramizza; Hassan, Mumtaj (Pearson, 2008)
Gangguan seksual bukanlah polemik baru di Malaysia. Gangguan seksual sebenarnya telah mula dikenalpasti berlaku di tempat kerja sejak tahun 1939 lagi. Pada tahun tersebut, satu tindakan mogok telah dilancarkan oleh Persatuan India Klang berikutan kejadian gangguan seksual terhadap pekerja-pekerja wanita oleh orang Eropah. Namun, hanya sejak pertengahan tahun 1970-an, gangguan seksual mula mendapat perhatian serius pelbagai pihak serta dikecam sebagai perilaku negatif. Sejak itu, gejala ini sering diperdebatkan di pelbagai medan perbincangan termasuk di seminar-seminar akademik.