Konflik antara pembangunan dan persekitaran - Ayob, Wahida (Pearson, 2008)
Isu pembangunan yang sering mengundang masalah terhadap alam sekitar sentiasa diperdebatkan sama ada di peringkat negara mahupun di peringkat antarabangsa. Pada hakikatnya, negara tidak pernah menolak keperluan pembangunan kerana ia merupakan salah satu cara untuk memberi kesejahteraan kepada rakyat. Namun, kepesatan proses pembangunan yang dilalui oleh negara hari ini menjadi penyumbang utama terhadap degradasi alam sekitar. Kesannya, isu berkaitan dengan pencemaran udara, pencemaran air, pencemaran sisa pepejal, sisa toksid dan sebagainya masih berlaku dan sukar untuk ditangani. Kita memerlukan pembangunan dan pada masa yang sama kita mahupun agar kualiti alam sekitar terjaga dengan baik. Apa yang penting di sini ialah untuk mewujudkan keseimbangan antara pembangunan dan persekitaran. Proses pembangunan perlu dirancang dengan teliti untuk mengelak kemusnahan yang ketara terhadap sistem ekologi.