Penggunaan kuasa dalam pembentukan negara bangsa di Malaysia - Kelana, Musafir; Mohd Hassan, Mohaspa (1996)
Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu setakat ini dianggotai oleh 185 negara. Tetapi tidak semua negara ahli itu boleh di kategorikan sebagai negara-bangsa. China,Jerman, dan Jepun telah dikategorikan sebagai sebuah negara-bangsa (Buzan,1983:45), sedangkan beberapa negara lain hanya berstatus sebagai negara sahaja. Malaysia adalah sebuah negara, tetapi ia bukan lagi sebuah negara-bangsa. Malaysia hanya memiliki wilayah, rakyat, dan kerajaan yang diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa. Untuk menjadi sebuah negara-bangsa, rakyat Malaysia perlu berubah mcnjadi bangsa Malaysia. Menjadi bangsa Malaysia merupakan sebuah cita-cita yang diungkapkan oleh Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia, dalam ceramahnya yang bertajuk Malaysia: The Way Foward. Dalam ucapannya itu, Dr. Mahathir Mohamad (Ahmad Sarji Abdul Hamid, 1993: 403) antara lain mengatakan: "There can be no fully Malaysia developed Malaysia until we have finally overcome the nine central strategic challenges that have confronted us from the moment of our birth as an independent nation.The first of these is the challenge of establishing a united Malaysian nation with a sense of common and shared destiny."