Evolusi industrialisasi di Malaysia satu penilaian semula - Abdullah, Mohamad Ainuddin Iskandar Lee (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2003)
Umumnya, istilah 'industri' merangkumi aspek-aspek yang menjurus kepada bidang pembuatan, pembinaan, perlombongan, kuari serta perkhidmatan. Kebiasaannya perindustrian merujuk kepada industri pembuatan. Namun, istilah yang diutarakan dalam 'industri' agak kontradiksi kerana perspektif ahli-ahli ekonomi sering menyamakan perindustrian dengan perkilangan dan terdapat juga pihak yang beranggapan bahawa kedua-dua istilah ini berbeza walaupun mempunyai makna yang sama (Kanapathy, 1970). Malaysia disifatkan agak ketinggalan dalam menggerakkan sektor perindustrian dan aspek pengeluaran eksport perkilangan kerana ia berkait rapat dengan dasar-dasar pentadbiran kolonial British pada abad ke-19 yang banyak mengeksploitasi sumber-sumber asli terutamanya bijih timah dan ke negara-negara maju (Tan Siew Ee, 1980). Dasar 'pecah dan perintah' yang diamalkan oleh pihak British bukan saja memberi implikasi negatif kepada pembentukan satu negara bangsa yang bersatu padu di kalangan masyarakat di Malaysia, tetapi ia turut mengakibatkan kemunduran ekonomi. Namun, pada zaman pasca kemerdekaan, Malaysia mula sedar dan prihatin terhadap pembangunan perindustrian selain daripada memantapkan sektor pertanian. Pada masa itu, kerajaan mengutamakan diversifikasi ekonomi untuk menjamin ekonomi yang pesat dan stabil. Pembangunan ekonomi yang mapan di Malaysia sejak beberapa dekad kebelakangan ini turut dipengaruhi oleh sektor perindustrian. Sektor perindustrian berkembang pesat dan menjadi nadi penggerak serta merangsang pertumbuhan ekonomi negara selain daripada sektor pertanian.