Patriotisme di kalangan mahasiswa/i di institusi pengajian tinggi awam di Malaysia - Ab Ghani, Rohani; Sayuti, Rusimah; Mukhtaruddin, Mas Juliana; Mohamed Naim, Asmadi; Abdul Aziz, Abdul Rahman (Sekolah Pembangunan Sosial, UUM, 2003)
Patriotisme merupakan mekanisme penting dalam mengukur kesetiaan seseorang rakyat terhadap negara.Patriotisme juga merupakan satu unsur psikologi yang harus wujud dalam diri setiap individu yang bernegara.Artikel ini membincangkan mengenai tahap patriotisme di kalangan mahasiswdi institusi pengajian tinggi (IPTA) di Malaysia. Perbincangan juga turut menyentuh mengenai tahap patriotisme yang dikaitkan dengan ciri-ciri demografi.Tiga elemen demografi yang dipilih iaitu jantina, bangsa dan tempat asal.Kajian ini dijalankan di tiga buah universiti awam iaitu Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Sains Malaysia (USM).Seramai 1345 mahasiswa/i telah dipilih sebagai responden.Instrumen kajian ini menggunakan soal selidik.Dapatan kajian menunjukkan tahap patriotisme di kalangan pelajar tanpa mengira kaum adalah tinggi namun para pelajar Melayu mencatatkan tahap yang paling baik. Manakala pelajar wanita pula digambarkan sebagai lebih patriotik berbanding dengan pelajar lelaki manakala mereka yang berasal dari luar bandar lebih patriotik berbanding dengan pelajar dari bandar.