Kontrak kos, insurans dan fret (C.I.F): Kewajipan penjual barangan menurut undang-undang antarabangsa - Megat Latif, Hairuddin (Universiti Utara Malaysia, 2004)
Kontrak kos, insurans dan fret (c.i.f) ialah satu bentuk kontrak jualan barangan antarabangsa yang paling popular selepas kontrak f.o.b. Di bawah kontrak c.i.f kebanyakan kewajipan adalah terletak atas penjual. Antara kewajipan penjual ialah memuatkan barangan ke atas kapal, mengemukakan bil muatan telah muat (shipped bill of lading) kepada pembeli, mengemukakan bil muatan bersih kepada pembeli, mengemukakan polisi insurans laur dan mengemukakan bil muatan kepada pembeli dalam masa yang munasabah selepas selesai barangan dimuatkan ke dalam kapal. Kertas kerja ini akan membincangkan kewajipan-kewajipan penjual yang dinyatakan di atas dengan cara yang mendalam.