Menyediakan tempat dan sistem kerja yang selamat: Standard tanggungjawab majikan - Md Ismail, Che Thalbi (Universiti Utara Malaysia, 2004)
Majikan mempunyai beberapa tanggungjawab terhadap pekerja, antaranya ialah menyediakan tempat dan sistem kerja yang selamat. Walau bagaimanapun, tanggungjawab ini agak longgar apabila ianya dianggap sebagai 'tortious liability' sahaja. Majikan juga seterusnya di bawah 'common law' tidak berkewajipan untuk menyediakan latihan keselamatan dan membuat pemantauan tentang tahap keselamatan dan kesihatan pekerjanya. Standard tanggungjawab tersebut dibincangkan di sini dan satu garis panduan atau peraturan perlu disediakan untuk mempertimbangkan hak-hak pekerja ini supaya keselamatan dan kesihatan mereka lebih terjamin.