Pemberhentian pekerja: Liabiliti majikan terhadap pekerja - Hassan, Mumtaj (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2004)
Pemberhentian pekerja merupakan perkara biasa berlaku terhadap sesebuah organisasi / firma dalam mana-mana negara. la berlaku kerana peperangan di luar negara, wabak penyakit, kegawatan ekonomi, pengstrukturan semula atau penggabungan organisasi, perubahan sistem pengeluaran daripada manual kepada automasi, pengurangan kos produktiviti dan sebagainya. Justeru, artikel ini mengupas isu undang-undang berhubung dengan pemberhentian pekerja. la memfokus kepada liabiliti majikan semusa-berlaku lebihan pekerja. Artikel ini membincangkan perkara berhubung dengan Tatacara Untuk Keharmonian Perusahaan, Prinsip LIFO, peruntukan di bawah Akta Kerja 1955 dan Akta Perhubungan Perindustrian 1967. Artikel ini diakhiri dengan beberapa cadangan kepada majikan dan pekerja berhubung dengan masalah lebihan pekerja bagi menjamin keharmonian perhubungan perindustrian di Malaysia.