Kepentingan indeks alam sekitar sebagai salah satu indikator penentu indeks kualiti hidup di Malaysia - Syed Hussain, Tuan Pah Rokiah; Ismail, Hamidi (2005)
Kemajuan sesebuah negara diukur berdasarkan pencapaian tahap kualiti hidupnya, ini kerana rakyat berhak untuk mendapat manfaat pembangunan dan menjadi kewajipan bagi kerajaan mewujudkan suasana persekitaran yang baik dan selesa kepada penduduknya. Terdapat 42 petunjuk yang dipilih untuk mewakili sebelas bidang dalam perkiraan Indeks Kualiti Hidup Malaysia. Antaranya pendapatan dan pengagihan, persekitaran kerja, kesihatan, alam sekitar, penyertaan sosial dan kebudayaan. Namun hanya indeks kualiti alam sekitar sahaja yang akan dikupas dalam kertas kerja ini dan perbandingan tentang peratusan pencapaian komponen alam sekitar akan dibincangkan mengikut laporan tahunan Indeks Kualiti Hidup Malaysia (IKHM) dikeluarkan. Kepentingan komponen alam sekitar kini tidak boleh dinafikan lagi dan ini menunjukkan setiap perancangan pembangunan yang akan dilaksanakan mestilah mengambil kira impaknya kerana penurunan kualiti alam sekitar berkait secara langsung dengan Kualiti Hidup Malaysia.