UMNO, legitimasi dan perkauman - Mardan, Roslee (Utusan Malaysia, 2011)
Walaupun kebanyakan negara di dunia mempunyai pelbagai etnik atau kaum, Malaysia dilihat istimewa kerana asas kepada politiknya adalah kerjasama kaum. Semua dasar kerajaan, lantainya adalah soal kaum. Kedua barulah soal rakyat secara keseluruhan. Maka amat sukar untuk mendapat obligasi politik melalui legitimasi yang dijana daripada soal perkauman. Inilah yang dihadapi oleh kerajaan yang ditunjangi oleh UMNO.