Pembentukan Personaliti Guru Agama Sebagai Role Model dalam Masyarakat - Abdul Hamid, Solahuddin; Kila, Nor Azzuwal (Global Academic Excellence, 2017)
Pengenalan serta deskripsi tugas sesuatu pekerjaan biasanya berdasarkan kepada jenis pekerjaan yang dilakukan. Jika terlibat dengan dunia pertanian, biasanya individu tersebut akan dikenali sebagai petani dengan melakukan pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan pertanian. Begitu juga jika berkecimpung dalam dunia pendidikan, ia akan dikenali sebagai pendidik serta terlibat dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran dan begitulah seterusnya. Personaliti individu merupakan antara faktor yang mempengaruhi keefisienan sesuatu pekerjaan yang dilakukan. Namun, apabila kerjaya tersebut dikaitkan dengan Islam, maka segala pemikiran, inovasi dan tingkah laku mereka perlu bergerak secara holistik berdasarkan petunjuk Islam. Artikel yang berkonsepkan teoritikal ini akan menghuraikan ciri-ciri asas bagi pembentukan personaliti guru pendidikan Islam. Huraian persoalan teoretikal tersebut adalah berasaskan piawaian yang telah ditetapkan oleh al-Quran, Hadith, pandangan para intelektual Islam serta berasaskan kepada kajian-kajian kopseptual dan empirikal supaya kerangka perbincangan yang terhasil adalah selari dengan tasawur Islam dan konteks semasa