Reaksi Masyarakat Terhadap Keputusan Fatwa Berdasarkan Model Penilaian Kirkpatrick - Ahmad, Kamarudin; Abdul Hamid, Solahuddin; Dahaman@Dahlan, Mohd Akram; Md Zain, Azman; Abdul Rahman, Mohd Nizho; Paidi, Zulhilmi (Global Academic Excellence, 2017)
Fatwa bermula dari masyarakat dan mereka terlibat secara langsung dalam menerima serta mengamalkannya. Ertinya, fatwa adalah suatu jawapan hukum sebagai respon kepada persoalan yang timbul. Oleh itu, masyarakat harus menerima dan memahami setiap keputusan fatwa yang disampaikan. Kertas kerja ini akan melihat reaksi masyarakat terhadap sesuatu fatwa samada ia dapat memberi kesan kepada mereka. Reaksi adalah tahap pertama dalam model penilaian Kirkpatrick yang terdiri dari empat tahap kesemuanya. Tahap ini akan mengukur keberkesanan sesuatu fatwa yang dikeluarkan. Penilain tahap ini penting kerana reaksi masyarakat terhadap program fatwa akan menentukan keberkesanan tahap seterusnya. Sunguhpun sesuatu fatwa itu berautoriti atau sah dari aspek teori perundangan Islam dan diyakini oleh masyarakat akan kesahihan dan ketepatannya mengikut hukum Islam, namun terdapat segelintir masyarakat mempersoalkan keberkesanannya dan mempertikai keputusan fatwa yang dikeluarkan