Mencegah Jenayah Dalam Dimensi Titik Spektrum Jenayah - Ahmad, Za'im; Md. Darit, Sezali; Sabar, Rohafiz; Anuar, Nur Khairiel (2017)
Aspek jenayah mengkehendakkan kepelbagaian pola aplikasi pencegahan yang merangkumi penguatkuasaan, pendidikan, kesedaran massa, persekitaran fizikal, dan sebagainya. Perlakuan jenayah mempunyai hubungkait terhadap niat, sasaran dan peluang bagi tercetusnya sesuatu jenayah. Titik spektrum jenayah merupakan dimensi bagi merangkum hubungkait jenayah. Biasan yang mewujudkan perlakuan jenayah perlu dikenalpasti untuk mencegah dan mengurangkan jenayah. Aspek mengenalpasti biasan jenayah ini dapat membantu pihak berkuasa melaksanakan pendekatan komprehensif bagi melakukan pencegahan jenayah. Malah agensi-agensi penguatkuasa juga dapat merancang dan melaksana serta secara bersama membentuk kesepakatan multipolar pencegahan jenayah