Pengaruh Kualiti Perkhidmatan dan Pembangunan Indeks Kualiti Perkhidmatan Terhadap Kepuasan Pelanggan Zakat Negeri Kedah (S/O 14114) - Mohd Mokhtar, Sany Sanuri; Md. Salleh, Salniza; Shaari, Hasnizam; Saad, Shahrin; Mohd Nafi, Siti Noratisah (UUM, 2020)
Perkhidmatan zakat merupakan salah satu perkara yang dititikberatkan oleh umat Islam, namun, ianya sering menjadi pertikaian antara pemberi dan penerima zakat mengenai kualiti perkhidmatannya yang tidak memuaskan hati. Masalah ini semakin kritikal apabila ianya juga dikaitkan dengan kualiti perkhidmatan perbadanan yang ditugaskan sendiri oleh kerajaan untuk menjalankan tugas-tugas berkaitan pengurusan zakat. Antara komponen yang ditekankan oleh pelanggan adalah kualiti perkhidmatan dan reputasi jenama pusat pengurusan zakat tersebut. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh kualiti perkhidmatan terhadap kepuasan pelanggan di Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK). Responden kajian ini meliputi penduduk di sekitar daerah Kedah yang membayar zakat di LZNK. Sebanyak 280 soal selidik telah diedarkan kepada responden yang telah dikenalpasti. Dapatan kajian menunjukkan kualiti perkhidmatan mempunyai hubungan yang signifikan terhadap kepuasan pelanggan di LZNK.