Faktor dan Cabaran Penerimagunaan Teknovasi Mekanisasi di Kalangan Pesawah Padi Negeri Kedah - Mohd Nawi, Mohd Nasrun; Yaacob, Noorulsadiqin Azbiya; Mustafar, Mastora (Global Academic Excellence, 2021)
Teknovasi mekanisasi pertanian adalah komponen penting masa kini dalam usaha untuk meningkatkan pengeluaran hasil pertanian serta dapat membantu meringankan beban kerja petani. Namun begitu, terdapat banyak faktor dan cabaran dalam proses penerimagunaan teknovasi mekanisasi. Kajian ini dilakukan untuk mengenalpasti faktor dan cabaran yang dihadapi oleh pesawah padi. Fokus kajian tertumpu kepada pesawah padi di negeri Kedah. Kajian ini dijalankan secara temuramah atas talian bersama pihak MADA. Hasil kajian mendapati bahawa tiga faktor utama yang memepengaruhi penerimagunaan teknovasi mekanisasi iaitu perubahan teknologi, sosial dan kesihatan. Manakala terdapat enam cabaran yang telah dikenalpasti mempengaruhi penerimagunaan teknovasi mekanisasi iaitu sikap, kos, latihan, penyelenggaraan, produktiviti dan pemasaran. Daripada analisa yang dibuat ini, diharapkan dapat memberi input kepada pihak tertentu untuk mengatasi masalah yang dihadapi seterusnya menarik minat lebih ramai pesawah padi untuk menggunakan teknovasi mekanisasi