Tingkat daya saing industri Malaysia dalam globalisasi - Bakar, Normizan; Abdullah, Hussin; Abu Bakar, Abu Sufian (IBS Buku, 2004)
Dalam sistem Ekonomi Baru, setiap negara terdedah kepada persaingan global. Dunia tanpa sempadan atau dikenali sebagai pengaruh globalisasi memaksa setiap negara menjadi lebih berdaya saing dan inovatif, atau terpaksa menjadi pemangsa globalisasi. Pasaran kini bersifat dinamik, persaingan bersifat global, dan bentuk organisasi bersifat jaringan, bukan lagi bersifat pegun, domestik, dan organisasi birokrasi. Pengeluaran bukan lagi bersifat 'mass production' tetapi pengeluaran yang fleksibel. Kunci kepada pertumbuhan adalah pengetahuan dan inovasi. Sementara teknologi yang digunakan bukan lagi bersifat mesin tetapi berbentuk digital. Dengan berkembangnya fenomena tersebut menyebabkan tingkat persaingan global semakin sengit. Sehubungan dengan itu perindustrian di Malaysia perlu bersedia menghadapi persaingan global dengan cepat, pantas dan tepat melalui peningkatan daya saingnya, terutama peningkatan kualiti sumber tenaga manusia yang mahir dalam rangka menghadapi AFTA, APEC dan WTO.