Penglibatan politik orang-orang Melayu dalam Parti Komunis Malaya - Ramley, Nor Azlah Sham (PTS, 2003)
Pada umumnya gerakan Komunis dapat dibahagikan kepada dua peringkat perkembangan. Pertama, peringkat dominasi golongan bukan Melayu terutama kaum Cina, yang berlangsung sepanjang tahun 1921 sehingga 1945. Kedua, peringkat penglibatan orang Melayu, yang bermula sejak tahun 1945 dan selepasnya. Daripada segi sejarahnya, penglibatan orang-orang Melayu dalam gerakan Komunis bermula sejak kehadiran pengaruh Parti Komunis Indonesia (PKI) pada tahun 1924 sehingga 1930. Pengaruh ini disebarkan oleh agen-agen mereka seperti Darsono, Alirnin, dan Tan Melaka menerusi kesatuan-kesatuan sekerja yang ada di Singapura. (Kunaseelan a/l Muniandy, 1996; 33) Seterusnya sejak tahun 1931 sehingga 1938, kegiatan ini diperhebat oleh Cornintern (Communist International) tetapi masih dengan kerjasama tokoh-tokoh Parti Komunis Indonesia. Hanya mulai tahun 1945 sehingga 1949 tokoh-tokoh Melayu mula bergerak aktif dalam gerakan Komunis.