Malaysia-Indonesia: Pengalaman hubungan dua negara serumpun - Ab Ghani, Rohani; Paidi, Zulhilmi (Institute of Tun Dr. Mahathir Mohamad’s Thoughts, Universiti Utara Malaysia, 2010)
Banyak perkara yang boleh dikaitkan apabila berbincang mengenai hubungan Malaysia dan Indonesia. Perkara yang paling istimewa yang hampir tidak ada dalam hubungan Malaysia dengan negara-negara lain ialah soal bangsa serumpun dan persamaan budaya serta agama. Ia juga menjadi pengikat kepada hubungan dan juga pengimbang dalam setiap masalah yang timbul dalam hubungan dua hala antara Malaysia dan Indonesia. Justeru soal keserumpunan, persamaan budaya dan agama menjadi retorik utama yang menghiasi sejarah hubungan kedua-dua negara. Persoalannya, apakah sebenarnya keutamaan Malaysia terhadap Indonesia dari segi pengurusan politik dan dasar luar negara. Apakah soal keserumpunan dan persamaan budaya serta agama akan kekal sejak dari dahulu hingga kini dalam hubungan kedua-dua buah negara. Oleh yang demikian kertas kerja ini cuba mengupas perkara tersebut sejak zaman konfrontasi sehingga kini dan cuba melihat apakah elemen utama yang mempengaruhi dasar luar negara terhadap Indonesia. Pendekatan yang digunakan kertas kerja ini ialah pendekatan historiografi dan sebahagian sumber rujukan ialah rekod-rekod British yang telah dirujuk di Arkib Nasional British, Kew, London.