Kajian Penerokaan Tranformasi Baitulmal ke Arah Kemantapan Pembangunan Sosio-Ekonomi Ummah (S/O: 12347) - Ahmad, Muhammad; Ghani, Abdullah; Md Hussain, Muhammad Nasri; Shuib, Mohd Sollehudin; Osman, Mohd Farihal (UUM, 2019)
Peranan Baitulmal negeri adalah sebagai perbendaharaan Islam namun kajian yang telah\ dibuat oleh pengkaji-pengkaji terdahulu mendapati terdapat kekeliruan di struktur pengurusan Baitulmal di Negeri-negeri. Kemungkinan struktur pengurusan ini di reka bentuk dalam perancangan strategik Organisasi. Namun Kajian ini akan memberi jawapan tentang persoalan apakah struktur Organisasi Baitulmal masa kini. Selain dari itu kajian ini juga akan menjelaskan apakah strategik transformasi Baitulmal dalam penerokaan pembangunan sosio ekonomi ummah. Secara umum, objektif artikel ini ini adalah untuk menjelaskan struktur Organisasi Baitulmal masa kini. Secara khusus dan lebih terperinci, objektif kajian adalah mengemukakan cadangan strategik transformasi Baitulmal dalam pembangunan sosio-ekonomi Ummah. Kedudukan Baitulmal dalam Islam dikenalpasti dengan merujuk kepada kitab-kitab muktabar ulamak Islam. Bahanbahan rujukan hasil penulisan cendikiawan masa kini juga dirujuk untuk tujuan penyesuaian maklumat tentang kedudukan Baitulmal dahulu dan sekarang. Perancangan strategik baitulmal dalam pengurusan di Malaysia dihuraikan dalam tiga bahagian iaitu struktur Baitulmal, tanda aras pengurusan sumber hasil Baitulmal, dan pembangunan sosio-ekonomi Ummah. Dapatan kajian yang diutarakan dalam kajian ini mendapati struktur pengurusan yang berkesan boleh di contohi di bawah pentadbiran Yang Di pertuan Agong. Struktur tersebut menunjukkan keberkesanan pengurusan sumber hasil Baitulmal. Struktur ini di kuatkan dengan ukuran tanda aras sumber hasil Baitulmal tersebut yang meningkat dari tahun ke tahun. Peningkatan sumber pendapatan Baitulmal tersebut membolehkan keberdayaan Baitulmal berfungsi membangunkan sosioekonomi Ummah secara menyeluruh