Songket Tenun: Pembangunan Prototaip (S/O: 14818) - Ismail, Adzrool Idzwan; Zainal Abidin, Ahmad Hisham; Zaibon, Syamsul Bahrin; Abu Bakar, Juliana Aida; Alwi, Asmidah (UUM, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau pembangunan protataip bagi produk songket "Cyntok Bhatik". Songket mempunyai potensi yang tinggi dimana produk baru Songket tenun Sintok dan Kedah kepada pasaran tempatan dan antarabangsa. Reka bentuk baru songket bercirikan persekitaran Sintok dan nilai-nilai lain bagi Negeri Kedah terhasil. Dalam pada itu, diharap pada masa akan datang ramai usahawan yang cekap dan mahir dalam industri pembuatan songket ini. Ini juga merangkumi kebolehan dalam semua aspek terutamanya pembuatan, pengurusan dan pemasaran bagi membolehkan pembuat songket bersaing dan meningkatkan ekonomi keluarga. Pelbagai usaha perlu dimainkan oleh pihak kerajaan mahupun pihak yang berkenaan untuk merancang dan meningkatkan strategi bagi mengukuhkan pembuatan industri songket di Malaysia