Sektor pertanian dalam era ekonomi-K: Isu dan cabaran - Md. Yusof, Azizah; Sulaiman, Jamalludin (2000)
pengetahuan telah dikenalpasti sebagai satu elemen terpenting dalam menjana pembangunan ekonomi masa kini. Lantaran dari itu elemen pengetahuan ini perlulah diguna dan dioreantsikan dalam setiap sektor pembangunan negara. Sektor pertanian yang menjadi nadi penggerak dalam perturnbuhan ekonomi negara perlu memberikan perhatian serius dalam aspek pengetahuan agar perkembangan dan pembangunan ekonomi yang berasaskan pengetahuan ini tidak mencicirkan peranan sektor pertanian daripada memberikan sumbangan yang bermakna kepada ekonomi. Berjaya atau gagalnya sesuatu usaha pembangunan adalah sangat bergantung kepada modal manusia. Oleh itu proses membekal dan melengkapkan masyarakat tani dengan elemen pengetahuan kini merupakan satu cabaran yang perlu dihadapi oleh semua pihak y ang terlibat. Kejayaan negara-negara barat dalam mewujudkan masyarakat tani yang bermaklumat boleh di jadikan contoh dan ikutan.