Manifestasi Kesantunan Sebagai Strategi Retorik Perutusan Perdana Menter!: Analisis Teks Perutusan Berkaitan COVID-19 (S/O 14776) - Hashim, Nasihah; Yahya, Maizatul Azura; Ahmad, Ainal Akmar; Hussain, Salmi (UUM, 2021)
Penyelidikan ini dijalankan dengan tujuan meneroka pemanfaatan strategi kesantunan sebagai strategi retorik dalam teks perutusan pemimpin, iaitu perdana menteri Malayasia ke-8. Hunt (1990) mengatakan bahawa retorik berhubung kait dengan kemahiran mengaplikasikan bahasa, kata-kata dengan berkesan termasuklah pemilihan perkataan yang betul, tepat, jelas, menarik serta meyakinkan dengan struktur perkataan dan struktur idea yang berupaya memberi pemahaman berkesan kepada pendengar. Ketika penutur menyusun kata-kata inilah aspek kesantunan dapat dimanifestasikan bagi memperkukuhkan strategi penyampaian maklumat dengan baik dan berkesan melalui kata-kata yang santun. Gambaran dan penjelasan sarjana terhadap retorik dan kesantunan yang tumpang tindih ini memperlihatkan bahawa kedua-dua strategi komunikasi ini dapat membantu penutur menyampaikan maklumat, berita dan pesanan dengan baik dan berkesan di samping mengekalkan keharmonian dalam sesuatu komunikasi yang berlangsung. Oleh yang demikian, kajian ini dijalankan untuk meneroka penggunaan strategi retorik, strategi kesantunan dan kesejajaran atau kesepadanan antara strategi retorik dengan strategi kesantunan. Pendekatan retorik moden Brooks dan Warren (1979) dan model kesantunan Brown dan Levinson (1987) digunakan dalam kajian ini untuk menganalisis data. Bahan kajian melibatkan 13 buah teks perutusan PM ke-8 mengenai arahan dan perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang disiarkan di televisyen bermula 13 Mac 2020 sehingga 31 Oktober 2020. Teks-teks perutusan dimuat turun daripada laman sesawang rasmi Jabatan Perdana Menteri Malaysia. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif, iaitu reka bentuk penyelidikan jenis deskriptif. Hasil kajian diperoleh dan dibincangkan dengan mengambil kira taburan kekerapan penggunaan strategi retorik Brooks dan Warren (1979) dan 5 strategi kesantunan Brown dan Levinson (1987) dalam teks perutusan berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan Malaysia yang disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-8 pada tahun 2020. Seterusnya kedua-dua dapatan ini dianalisis untuk melihat kesejajaran atau kesepadanan penggunaannya dalam teks perutusan. Hasil kajian mendapati bahawa terdapatnya kesejajaran antara strategi retorik dan strategi kesantunan. Namun begitu, tidak ada kesepadanan yang tepat antara keduanya