Pembangunan Model Adaptasi Sastera Kanak-Kanak Dalam Industri Kreatif di Malaysia: Ke Arah Pembentukan Modal Insan dalam Memartabatkan Warisan Seni Negara (S/O 13136) - Md Ali, Rohaya; Awang Deng, Phat; Yusoff, Melor Fauzita (UUM, 2020)
Kesusasteraan kanak-kanak telah berkembang pesat seiring dengan perkembangan ilmu dan teknologi. Hasil kesusasteraan kanak-kanak dalam bentuk media cetak telah diberi nafas baru melalui kreativiti, inovasi, dan gabungan teknologi digital dalam penghasilan produk kreatif. Kini, hasil kesusasteraan kanak-kanak dapat dinikmati dalam bentuk media baru, iaitu melalui adaptasi animasi karya sastera. Pelbagai karya animasi kanak-kanak telah diadaptasi kepada filem dan rancangan televisyen (TV) yang semakin mendapat tempat dalam kalangan penggiat industri kreatif dan secara tidak langsung turut menjana ekonomi negara. Fenomena ini memperlihatkan peranan karya sastera sebagai agen pembentuk peribadi kanak-kanak secara tidak langsung menjadi semakin penting. Namun begitu, sejauh manakah penggiat industri kreatif dapat menterjemah aspek pemikiran dan falsafah murni yang terkandung dalam karya adaptasi sastera kanak-kanak ini masih menjadi persoalan. Adakah teknik adaptasi yang dilakukan selama ini sesuai dan mengambil kira keperluan pembangunan sahsiah kanak-kanak dipertimbangkan dalam menghasilkan adaptasi karya kreatif? Sehubungan itu, kajian ini bertujuan meneliti dan menganalisis karya sastera kanak-kanak yang diadaptasi kepada medium digital seperti cerita dan filem animasi yang dapat menterjemah aspek pemikiran dan falsafah sebagai suatu usaha ke arah pembentukan pembangunan modal insan yang seimbang dari aspek fizikal dan mental. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dalam bentuk analisis teks dan soal selidik. Dapatan kajian memperlihatkan bahawa dari aspek teknik adaptasi yang dilakukan, kanak-kanak cenderung memilih teknik adaptasi sebahagian atau longgar. Hal ini kerana berlaku tokok tambah secara sederhana mengikut kesesuaian latar masa, zaman dan khalayak menjadikan cerita tersebut lebih menarik untuk dinikmati. Kajian ini juga turut menghasilkan suatu model adaptasi karya sastera kanak-kanak yang dapat dijadikan sebagai suatu garis panduan kepada penggiat industri kreatif dalam melahirkan karya adaptasi mengikut acuan budaya masyarakat Malaysia agar dapat membentuk pembangunan modal insan yang seimbang. Kepentingan kajian ini dilihat selaras dengan Pelan Tindakan Dasar Industri Kreatif Negara, iaitu memperkasa industri kreatif Negara secara menyeluruh berasaskan kreativiti dan inovasi bagi menyumbang kepada ekonomi berpendapatan tinggi melalui produk berkualiti serta memartabatkan warisan seni budaya