Cucupation (teka-teki) banjar sebagai tuggak budaya Indonesia - Yusoff, Nuraini; Effendi, Rustam (Persatuan Bahasa Moden Malaysia, 2010)
Kepelbagaian etnik di Indonesia seperti Jawa, Sunda,Madura, Bugis, Banjar, dan lain-lain telah mewujudkan budaya Indonesia (budaya nasional) yang tidak lain dan tidak bukan terdiri daripada budaya-budaya etnik tersebut. Walau bagaimanapun, tidak semua budaya etnik memperoleh pengiktirafan sebagai budaya nasional. Menurut konsep kebudayaan Indonesia, unsur budaya etnik yang menjadi budaya nasional adalah unsur budaya yang agung. Terdapat banyak budaya etnik yang agung namun kerana kurangnya strategi ‘pemasaran,’ akibatnya ramai ‘pembeli’ tidak mengetahui akan kualiti dan manfaat budaya tersebut. Cucupatian (teka-teki) adalah salah satu khazanah budaya Banjar yang mengandungi pelbagai nilai budaya yang bermanfaat tidak sahaja bagi etnik Banjar tetapi juga bagi etnik lain. Nilai budaya itu telah lama menjadi pegangan hidup masyarakat Banjar dan diwariskan secara turun-temurun dari generasi ke generasi. Pada masa dahulu, cucupatian turut serta dalam masyarakat Banjar dalam baarian (gotong-royong) mangatam banih (menuai padi), baandak (persiapan suatu upacara), bajagaan pangantin (berjaga pada malam pertama hari perkahwinan), dan lain-lain. Pada masa lalu cucupatian selalu menyertai pelbagai aktiviti masyarakat, tetapi kini cucupatian sudah berada di ambang kepupusan. Agar cucupatian dapat menjadi sebahagian daripada budaya majoriti, diperlukan upaya yang serius daripada para budayawan dan pakar budaya Banjar. Ada dua hal penting yang perlu difikirkan, iaitu (a) Bagaimanakah budaya Banjar yang di ambang kepupusan ini boleh mendapat kekuatan baru? dan (b) Bagaimanakah cucupatian boleh menjadi sebahagian daripada budaya nasional Indonesia. Soalan-soalan inilah yang cuba dijawab oleh penulis agar berlaku asimilasi cucupatian ke dalam budaya Nasional Indonesia.