Analisis Elemen Niat Dalam Konsep Kepenggunaan Islam - Abdullah, Azmawida; Mohd Noor, Mohd Murshidi; Md Yusof, Syarifah (Persatuan Ekonomi Pengguna dan Keluarga Malaysia (MACFEA), 2022)
Penggunaan adalah salah satu aktiviti dalam kepenggunaan. Ajaran Islam adalah ajaran yang syumul dan membawa kebaikan kepada seluruh masyarakat. Setiap tindakan seorang Muslim mempunyai penilaian dosa dan pahala. Setiap penilaian adalah berpandukan kepada niat. Kebanyakkan kajian berkaitan niat pengguna adalah dilakukan menggunakan teori yang diperkenalkan oleh Barat. Konsep niat yang diperkenalkan oleh Barat sama sekali tidak sama dengan konsep yang ada dalam ajaran Islam. Bahkan pada hari ini masyarakat Muslim kurang mengambil berat perihal berkaitan niat apatah lagi niat dalam aktiviti seharian. Pada dasarnya aktiviti penggunaan adalah salah satu aktiviti seharian yang menjadi harus ke atas seorang Muslim. Namun aktiviti ini boleh berubah situasinya bergantung kepada niat seorang Muslim tersebut. Sesuatu tindakan boleh menjadi berpahala, tidak berpahala atau berdosa. Oleh itu, artikel ini akan membincangkan perkaitan niat dalam konsep penggunaan Islam. Metode kajian adalah kualitatif dengan menggunakan kaedah temu bual. Artikel ini mendapati bahawa terdapat empat garis panduan penggunaan Islam dan setiap garis panduan ini terlaksana dengan baik sekiranya seseorang Muslim itu mempunyai iman dan ilmu serta menghadirkan niat yang betul dalam setiap tindakan penggunaan mereka