Output Pengujian Modul Minda Keusahawanan: Kajian Ke Atas 9 Peserta Gelandangan Bekas Banduan di Jalan Chow Kit - Jasni, Mohd Alif; Omar, Noralina; Azmy, Muna Maryam; Sofi, Mohd Fikri; Mohd Noor, Annuar Aswan; Hussin, Zalmizy; Abdul Rahman, Nur Faizira (Secholian Publication, 2022)
Modul Minda Keusahawanan yang telah dibina melibatkan sembilan modul yang telah disampaikan kepada gelandangan bekas banduan. Tujuan pembinaan modul keusahawanan ini adalah bagi memperkenalkan bidang keusahawanan kepada gelandangan bekas banduan agar dapat dijadikan sebagai salah satu bidang untuk diceburi. Seramai sembilan orang peserta yang terdiri daripada gelandangan bekas banduan dan tidak mempunyai tempat tinggal dan pekerjaan yang stabil telah dikenal pasti menggunakan kaedah teknik persampelan bertujuan dan bola salji. Modul ini telah dijalankan di Pusat Komuniti Pembelajaran Chow Kit, Kuala Lumpur selama tiga hari. Objektif utama bengkel adalah untuk meneroka penerimaan dan kefahaman peserta terhadap modul. Di samping itu, kajian ini turut menyelami pandangan para peserta tentang cabaran yang dihadapi untuk menceburi bidang keusahawanan. Hasil kajian mendapati penerimaan dan kefahaman yang sangat positif terhadap modul ini Namun demikian, wujud cabaran yang perlu ditempuhi oleh gelandangan bekas banduan yang berminat menceburi dunia keusahawanan. Hasil terakhir kajian ini telah membawa kepada pembinaan model output pengujian dan penilaian Modul Minda Keusahawanan khusus untuk gelandangan bekas banduan. Model output ini memberi gambaran yang menyeluruh tentang input, proses dan output keseluruhan kajian ini. Kajian ini signifikan dalam membentuk minat dan kefahaman dalam kalangan gelandangan bekas banduan untuk berusaha menceburkan diri dalam bidang keusahawanan dalam menjadi insan produktif sekaligus membantu ekonomi mereka dan negara