Perbahasan Zakat Mal Mustafad - Shuib, Mohd Sollehudin; Ishak, Suhaimi; Osman, Amirul Faiz; Mohamad Nor, Mohamad Naimi; Raja Hisham, Raja Rizal Iskandar; Abd Muin, Mohd Adib (2019)
Kepelbagaian sumber zakat menjadikan mekanisme agihan semula kekayaan ini unik berbanding sumber yang lain seperti wakaf. Zakat Mal Mustafad merupakan salah satu sumber kepada agihan semula dimaksudkan. Institusi zakat ditubuhkan bagi menjalankan peranan sebagai sebuah institusi yang menguruskan hal ehwal berkaitan pengutipan dan pengagihan zakat di Malaysia. Pelbagai usaha yang dilaksanakan bagi memastikan urusan pengutipan zakat dan pengagihannya dilakukan dengan cekap dan berkesan. Termasuklah dengan memberi penekanan terhadap pendefinisian jenis zakat Mal al-mustafad yang diperbahaskan dalam kalangan sarjana. Perbahasan sekitar sumber mal mustafad ini yang luas,dalil kewajipan dan jenis harta yang sepatutnya dikategorikan dalam zakat ini. Penjelasan penting dalam mebantu masyarakat menunaikan zakat mengikut ketetapan semasa