Kepelbagaian Sumber Zakat Mal Mustafad - Shuib, Mohd Sollehudin; Mohamad Nor, Mohamad Naimi; Osman, Amirul Faiz; Raja Hisham, Raja Rizal Iskandar; Ishak, Suhaimi; Shakti, Firman; Hashim, Mohd Ridzuan (Lembaga Zakat Negeri Kedah, 2021)
Zakat Mal Mustafad merupakan zakat ke atas harta perolehan seseorang. Setiap individu mempunyai pelbagai sumber perolehan dari pekerjaan utama dan kerja sampingan yang dilakukan. Jadi timbul kekeliruan bagi sebahagian orang kaedah pengiraan zakat bagi harta yang mereka perolehi sama ada perlu dikira mengikut zakat pendapatan, perniagaan atau boleh dikira dalam satu jenis zakat. Penelitian menggunakan kaedah kualitatif melihat polisi zakat beberapa negeri berkaitan harta yang dikira sebagai harta perolehan yang dikenakan zakat. Dapatan menunjukkan zakat mal mustafad adalah zakat yang dikira ke atas pelbagai sumber harta perolehan yang perlu digabungkan dan dikira dalam satu kategori mal mustafad