Periwayatan Hadis Berkaitan Kualiti Kerja: Satu Analisis - Mohd Noor, Mohd Murshidi; Ahmad Razimi, Mohd Shahril; Abdul Rahim, Ahmad Khilmy (2014)
Seseorang muslim perlu melakukan kerja dengan bersungguh-sungguh dan berkualiti kerana Allah dan RasulNya sangat menyukai pekerjaan yang bersifat sedemikian. Namun begitu, apa yang diperhatikan pada hari ini terdapat pekerja muslim yang melakukan kerja dengan sambil lewa, melawan ketua, ponteng kerja, melakukan perkara yang tidak sepatutnya ketika waktu kerja dan sebagainya. Oleh yang demikian, kertas kerja ini dilakukan bagi mendapatkan panduan agama mengenai kualiti kerja dengan merujuk kepada hadis Nabawi yang terdapat dalam karya-karya utama hadis. Metode analisis kertas kerja ini adalah berasaskan kepada analisis kandungan teks hadis, pandangan ulama seterusnya dilakukan beberapa kesimpulan daripadanya. Hasil analisis yang dilakukan menunjukkan bahawa Allah dan RasulNya amat menitikberatkan mengenai kualiti kerja seseorang muslim. Kualiti kerja akan hadir sekiranya dilakukan dengan ikhlas. Kerja yang dilakukan itu pula merupakan amanah yang bakal dipertanggungjawabkan pada hari akhirat kelak. Justeru, adalah tidak sepatutnya seseorang pekerja muslim melakukan kerja yang sia-sia serta tidak bersungguh-sungguh memandangkan hal seperti ini sangat tidak dikehedaki oleh agama