Wakaf Tunai : Justifikasi Fiqh Semasa dan Perlaksanaannya di Malaysia. - Abdul Rahim, Ahmad Khilmy; Ahmad Razimi, Mohd Shahril; Mohd Noor, Mohd Murshidi (2016)
Wakaf merupakan antara institusi yang tertua dalam sejarah tamadun Islam. Amalan melakukan wakaf sudah bermula sejak zaman Rasulullah s.a.w, iaitu apabila baginda dikatakan seringkali menyumbangkan harta yang diperolehi melalui peperangan kepada pelbagai bentuk kebajikan dan manfaat umum. Perkembangan ekonomi semasa memberikan indikasi bahawa pengurusan dana dan harta wakaf perlu lebih agresif ke arah penjanaan ekonomi umat Islam. Dana wakaf tidak seharusnya berkisar dalam lingkungan yang sempit dan beku tanpa dikembangkan manfaat harta tersebut agar dapat dinikmati secara berterusan oleh masyarakat umum. Antara bentuk wakaf kontemporari yang semakin popular dalam kalangan masyarakat Islam ialah wakaf tunai. Di Malaysia, amalan wakaf tunai masih dikategorikan di peringkat perkembangan manakala kesedaran untuk berwakaf juga masih di tahap yang rendah. Kertas kerja ini membincangkan konsep wakaf tunai, justifikasi fiqh tradisional dan kontemporari tentang wakaf tunai dan amalan wakaf tunai dalam kalangan masyarakat Islam di Malaysia