Inovasi Instrumen Hibah dalam Produk-Produk Kewangan Islam Di Malaysia - Abdul Rahim, Ahmad Khilmy; Ahmad Razimi, Mohd Shahril; Mohd Noor, Mohd Murshidi (2017)
Penggunaan instrumen hibah dalam pengurusan harta semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat Islam di Malaysia. Hibah merupakan satu kontrak unilateral yang bermatlamatkan kebajikan. Institusi kewangan Islam di Malaysia, khususnya bank-bank Islam turut mengaplikasikan instrumen hibah dalam produk-produk yang ditawarkan. Hibah merupakan konsep shariah bersifat sokongan kepada kontrak-kontrak shariah yang utama dalam sistem perbankan Islam di Malaysia Tujuannya antara lain ialah sebagai insentif kepada pelanggan kerana mendeposit wang mereka dalam institusi berkenaan dan juga sebagai ganjaran untuk pelanggan membayar pembiayaan mereka mengikut jadual yang ditentukan. Penggunaan hibah atas dasar-dasar dan objektif yang dinyatakan mendapat kelulusan Majlis Penasihat Shariah(MPS) Bank Negara Malaysia. Instrumen hibah diaplikasikan dalam berbagai bentuk oleh institusi kewangan Islam khususnya di Malaysia pada masa kini. Kertas kerja ini membincang dan menganalisa bentuk-bentuk kontemporari hibah seperti Hibah Amanah, Hibah Mu’allaqah (Bersyarat), Hibah bi al-Thawab (Ganjaran) dan Hibah dalam akaun simpanan (Wadiah) dan sewaan (al-Ijarah)