Dalam sistem demokrasi berparlimen seperti diamalkan di Malaysia: Pembangkang (BN-PR) belum matang - Brahim, Malike; Mohamad, Musliza (Utusan Melayu, 2010)
Pembahagian antara kerajaan dun pembangkang dalam sistem demokrasi sama tua dengan politik demokrasi itu sendiri. Perwakilan atau Wakil Rakyat yang telah dipilih melalui pilihan rayalah yang membentuk dua kumpulan yang berbeza ini di Parlimen - tanpa mengambil kira status Wakil Rakyat Bebas.Kewujudan satu pihak sebagai kerajaan dan satu pihak lagi menjadi pembangkang dalam sistem politik bertujuan membentuk 'check and balance', di mana pembangkang berperanan dalam memantau pelaksanaan dasar oleh kerajaan.Oleh sebab itu, peranan pembangkang adalah teras penting dalam sistem demokrasi liberal.Bahkan dalam sistem demokrasi kewujudan pembangkang merupakan nilai penting bagi mengukuhkan sistem tersebut dun ia mempunyai keabsahan dari segi perlembagaan negara yang berkenaan. Persoalannya, adakah peranan dun kedudukan pembangkang dalam sistem demokrasi berparlimen menjadi suatu ancaman kepada kerajaan? Atau, kewujudan pembangkang hanya sekadar mendukung prinsip asas dun falsafah demokrasi itu semata-mata? Hakikatnya, peranan pembangkang tidak dapat dipisahkan secara mutlak dalam sistem demokrasi, di mana ia sentiasa mengekori rapat dun terus mernbayangi kerajaan yang sedia ada dan menepati peranan 'check and balance'.