Tanggungjawab penganjur di bawah seksyen 9 Akta Perhimpunan Aman 2012 - Mohd Anuar, Haslinda; Yusof, Mohd Rosli (2018)
Perhimpunan aman adalah salah satu hak asasi yang dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan. Akta Perhimpunan Aman 2012 dibentuk untuk menjamin hak berhimpun bukan hanya kepada individu yang menyertai perhimpunan malah perlu memastikan perseimbangan hak antara individu dan hak orang ramai secara keseluruhannya. Kertas ini meneliti tanggungjawab penganjur perhimpunan seperti yang dinyatakan di bawah seksyen 9 Akta Perhimpunan Aman 2012. Metod yang digunakan adalah kajian doktrinal iaitu mengkaji peruntukan undang-undang di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012 itu sendiri, dan beberapa undang-undang lain yang berkaitan serta kes-kes mahkamah. Dapatan menunjukkan bahawa tanggungjawab tersebut dibahagikan kepada tiga peringkat iaitu sebelum, semasa dan selepas perhimpunan. Secara kesimpulannya tanggungjawab tersebut perlu dilaksanakan bukan hanya untuk memenuhi hasrat individu itu sahaja untuk berhimpun tetapi ia perlu juga memastikan ketenteram awam sentiasa terpelihara