Usahawan industri dan sederhana (IKS) pelancongan: Menangani isu-isu perundangan terkini - Abd Aziz, Ahmad Shamsul; Ayub, Zainal Amin (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2004)
lndustri pelancongan memainkan peranan penting dalam menjana pertumbuhan ekonomi negara. Dalam usaha mempertingkatkan dun memajukan industri ini, penglibatan industri kecil dun sederhana (IKS) tetap memainkan peranannya sendiri. Pengetahuan asas dari sudut perundangan amat perlu kepada usahawan-usahawan IKS pelancongan bermula dari proses memulakan pemiagaan sehinggalah kepada ianya dijalankan. Oleh yang demikian, artikel ini akan membincangkan proses penubuhan sesebuah perniagaan, pemilihan bentuk-bentuk pemiagaan yang sesuai dan undang-undang yang berkaitan dalam menjalankan urusan pemiagaan seharian.