Jenayah rogol menurut Kanun Keseksaan (Akta 574) dan Singapore Penal Code (Ch. 224) - Abd Aziz, Ahmad Shamsul (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2007)
Rogol merupakan jenayah terhadap tubuh badan dan kehormatan. la merupakan pelakuan jenayah yang termaktub di bawah Kanun Keseksaan bagi setiap negara di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, cara pendekatan dan bentuk hukuman berbeza antara sesebuah negara dengan negara yang lain. Artikel ini akan melihat perbezaan peruntukan berkaitan yang terkandung di bawah Kanun Keseksaan Malaysia dan Singapura.