Pengurusan Hutan Rekreasi Sungai Tekala, Hulu Langat, Selangor: Analisis kajian pada hujung minggu - Ayob, Wahida (Universiti Utara Malaysia, 2006)
Hutan Rekreasi didefinisikan sebagai satu kawasan hutan yang telah dikhaskan untuk dibangunkan sebagai kawasan peranginan yang terbuka kepada umum untuk tujuan berehat, berkelah, beriadah, berkhemah, merentas denai hutan dan sebagainya. Pembangunan hutan rekreasi di dalam hutan simpan adalah selaras dengan Dasar Perhutanan Negara 1978 dan Akta Perhutanan Negara 1984 untuk mengadakan suatu kawasan yang sesuai bagi tujuan rekreasi dan sebagai satu langkah untuk menyedarkan masyarakat mengenai fungsi perhutanan. Di Malaysia, kawasan hutan rekreasi merupakan lokasi yang sering menjadi destinasi tumpuan terutamanya pada hujung minggu dan hari kelepasan am.