Gangguan seksual di tempat kerja: Permasalahan dan penyelesaian dari perspektif undang-undang - Marican, Sabitha; Abd Aziz, Ahmad Shamsul (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2005)
Menurut kajian yang dilakukan di kalangan 160 orang eksekutif di sekitar bandar raya New York pada tahun 1992, gangguan seksual didapati meningkat ke tangga ketiga sebagai salah satu masalah yang paling kritikal di tempat kerja selepas isu ganjaran dan keselamatan kerja (Stockdale, 1996). Namun, kejadian gangguan seksual bukan sahaja berlaku di negara barat, tetapi juga di Malaysia. Ini berdasarkan maklumat mengenai insiden gangguan seksual yang diutarakan di antara tahun 1986 hingga 2002 oleh para penyelidik dan media massa dalam negara (Ahmad Fauzi,1999; Arnree,2001;Badriyah,1988;Banyak kes gangguan,1999; Khairunnisa, 1997a,b,c,d,e; Mat Lazim Salleh, 1999; Mazlinda, 1999/2000; Nor Affizar,2001;Ramlah,1999;Sabitha, 1998; 1999a,b,c; 2000a,b,c,d; 2000a,b; 2002a,b,c; 'Sexual Harassmerzt', 1996). Ini mencerminkan bahawa masalah gangguan seksual semakin meruncing di tempat kerja, sewajarnya tindakan yang lebih serius harus diberikan dalam menangani gejala ini daripada berterusan.