Dasar ketenteraan China - Keling, Mohamad Faisol (Utusan Melayu, 2010)
Aspek kuasa ketenteraan China telah mendapat perhatian masyarakat dunia apabila negara tembok ini bercadang mengurangkan ketumbukan kekuatan angkatan daratnya sebanyak 700,000 dan menumpukan strategi bagi memperbesarkan dun memodenkan angkatan laut dan udaranya pada 30 September 2009.Ini kerana geopolitik yang menghubungkan China dengan negara serantau adalah banyak tertumpu kepada aspek 'hubungan kelautan' yang mana negara berpenduduk paling ramai ini merupakan kuasa yang mendominasi Laut China Selatan (LCS) yang dikongsi oleh kebanyakan negara Asia Pasifik. la telah menunjukkan hegemoni kuasa ketenteraan China amat berpengaruh yang tidak hanya di peringkat rantau tetapi juga di peringkat antarabangsa. Namun, kemunculan China sebagai kuasa tentera ini tidak dicapai dengan mudah.Sebaliknya, proses kebangkitan 'gergasi merah Asia' ini telah melalui pelbagai dimensi pembangunan berdasarkan kepemimpinan semasa China. Realitinya kejayaan mereka berdiri sebagai kuasa besar dunia dan kuasa ketenteraan adalah kejayaan yang melalui pelbagai fasa pemerintahan. Umumnya kemunculan China sebagai kuasa besar ketenteraan telah melibatkan tiga fasa utama iaitu ketika Mao Zedong (1949-1978), Deng Xiaoping (1978-1997) dun selepas Deng (1997-2009). Justeru, penulisan ini memfokuskan penjelasan mengenai usaha pembangunan dasar dun ketenteraan China menurut fasa-fasa pemerintahan para pemimpin China.