Pencegahan Penularan Virus Corona (Covid-19) Menurut Perspektif Islam - Abdul Rahman, Azizan; Ahmad Zaluki, Nurwati Ashikkin (World Fatwa Management and Research Institute (INFAD), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), 2020)
Pandemik virus corona (COVID-19) merupakan ancaman yang amat ditakuti oleh manusia pada masa kini. Ini kerana wabak berkenaan boleh meragut jutaan nyawa manusia tanpa mengira latar belakang dan keturunan. Artikel ini membincangkan tentang pencegahan penularan COVID-19 yang telah dilaksanakan oleh pemerintah dan tanggungjawab sosial menurut perspektif Islam, berdasarkan prinsip maqasid syaric ah. Kelebihan pencegahan berbanding pengubatan dan ujian saringan sebagai pencegahan penularan rantaian COVID-19 juga dibincangkan. Perbincangan di dalam artikel ini adalah berdasarkan maklumat sekunder yang diperolehi daripada media massa, kitabkitab agama dan laman-laman sesawang. Artikel ini mendapati pencegahan penularan COVID-19 adalah tergolong dalam prinsip al-Daruriyat, iaitu memelihara nyawa. Sebagai pemerintah, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan memelihara nyawa masyarakat bagi memastikan rakyat hidup dalam keadaan aman dan tenteram. Salah satu tanggungjawab pemerintah yang telah dilaksanakan ialah dengan mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Manakala, mematuhi arahan untuk sentiasa berada di rumah merupakan tanggungjawab sosial yang perlu dilakukan bagi mencegah penularan COVID-19. Ini kerana mencegah jangkitan virus corona adalah lebih baik daripada berusaha untuk menyembuhkannya. Setiap individu digalakkan untuk membuat ujian saringan di pusat-pusat kesihatan yang telah disediakan. Manakala, individu yang didapati positif COVID-19 perlu dikuarantin dan menjalani pemulihan di unit-unit rawatan pesakit. Melalui ujian saringan tersebut pencegahan rantaian COVID-19 dapat direalisasikan. Kaedah pelaksanaan kuarantin ini adalah selari dengan arahan Rasulullah SAW supaya diasingkan pesakit yang positif COVID-19 dengan orang sihat