Pengurus bertakwa memakmurkan syarikat - Yusof, Ab. Aziz (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2010)
Sebagai makhluk ciptaan Allah SWT, manusia telah diamanahkan untuk memanfaat, mengurus, mentadbir dan membangun segala sumber yang telah dikurniakan-Nya dengan sebaik dan seamanah yang mungkin. Setiap aktiviti pembangunan yang dijana hendaklah mengikut syariat yang telah ditetapkan. Dalam konteks memakmurkan syarikat, mereka perlu memenuhi tuntutan hubungan dengan Allah (hablumminallah) secara menegak dan pada masa yang sama memenuhi tuntutan hubungan sesama manusia (hablumminnas) dan makhluk-makhluk lain (hablumminalalamin) secara mendatar.Tanggungjawab ini hanya mampu dipikul oleh individu yang berusaha dengan penuh istiqamah untuk mencari kejayaan di dunia dan juga kejayaan di akhirat.Dalam konteks penulisan ini, individu tersebut ialah pengurus kepada sesebuah syarikat (mudir as-syarikat) yang akan diistilahkan sebagai Pengurus Bertakwa (Mudir Muttaqi). Pengurus Bertakwa sudah tentu akan melihat peranan mereka dari dwidimensi. Dimensi pertama, meletakkan peranan mereka sebagai seorang khalifah. Manakala dimensi kedua,meletakkan diri mereka sebagai seorang hamba.