Keusahawanan Islam bahtera penyelamat umat - Yusof, Ab. Aziz (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2010)
Keusahawanan Islam: Bahtera Penyelamat Umat dihasilkan untuk mengembalikan semula roh keusahawanan dalam kalangan umat Islam setelah sekian lama telah membelakangkannya. Aspek keusahawanan merupakan salah satu komponen dalam muamalat Islam yang wajib dilaksanakan oleh segolongan umat Islam. Di sepanjang perjalanan mencari kemakmuran, ajaran dan peringatan yang terdapat di dalam al-Quran dan al-hadis perlu dijadikan kompas kehidupan. Setiap pendekatan, strategi dan tindakan yang diambil dalam usaha untuk membangunkan kesejahteraan hendaklah dilihat dari kaca mata dan acuan Islam. Usahawan Muslim perlu memikul tanggungjawab yang besar lagi mencabar dalam usaha untuk membangunkan kesejahteraan umat Islam dan manusia sejagat. Mereka perlu menjadikan keusahawanan sebagai bahtera untuk menyelamat dan membebaskan mereka daripada kongkongan kejahilan, kemiskinan, kemunduran, terpinggir, ditindas dan diperkotak-katikkan di negara sendiri yang kaya dengan sumber manusia dan sumber alam.