Statistik Terpangkas Ft Menggunakan Kriteria Pemangkasan Berdasarkan Penganggar Skala Teguh MAD - Md Yusof, Zahayu; Othman, Abdul Rahman; Syed Yahaya, Sharipah Soaad (Universiti Putra Malaysia, 2007)
Ketaknormalan data dan ketakhomogenan varians merupakan masalah yang sering dihadapi semasa pengujian hipotesis dijalankan. Kewujudan masalah ini akan memberi kesan terhadap ralat Jenis I. Salah satu cara bagi menangani kedua-dua masalah tersebut adalah dengan menggunakan kaedah teguh. Dalam kajian ini, kami telah mengubahsuai statistik Ft yang diperkenalkan oleh Lee dan Fung (1985) menggunakan min terpangkas. Min terpangkas ini bergantung kepada suatu kriteria pemangkasan (trimming criterion) yang dapat memangkas nilai-nilai ekstrim tanpa memerlukan penentuan awal (priori) peratus pemangkasan. Oleh yang demikian, penggunaan kriteria baru ini dapat mengelakkan pemangkasan yang tidak perlu. Kriteria pemangkasan yang diperkenalkan dalam kajian ini menggunakan penganggar skala teguh MADn. Kertas ini akan membincangkan secara terperinci tentang statistik Ft yang telah diubahsuai dan diilustrasikan dengan satu contoh