Pelancongan dan alam semula jadi: Suatu tinjauan terhadap peranan hutan lipur sebagai produk rekreasi dan pelancongan berasaskan alam semula jadi di Negeri Kedah - Mohamad @ Alwi, Mohamad Khairi; Yunus, Norhaidi; Hassan, Che Hashim (Universiti Utara Malaysia, 2006)
Hutan merupakan satu sumber semula jadi yang memainkan peranan yang amat penting dalam kehidupan masyarakat dan kemajuan sosioekonomi sesebuah negeri (Lim, 1991). Kawasan-kawasan hutan yang mempunyai ciri-ciri istimewa dan keindahan semula jadi juga boleh dijadikan sebagai kawasan rekreasi dan pelancongan yang menarik dan popular (Hall, 2003; Hammit, 1998). Pendekatan ini telah pun diimplementasikan di Malaysia apabila sebilangan kecil hutan di negara kita telah dibuka sebagai kawasan rekreasi dan pelancongan berasaskan alam semula jadi. Antara contoh kawasan yang dimaksudkan ini termasuklah kawasan hutan yang dikenali sebagai "hutan lipur".