Pelancongan dan alam sekitar: Ekopelancongan sebagai alat untuk mencapai pembangunan pelancongan mapan dan meningkatkan kualiti persekitaran - Ahmad, Mohamad Zaki; Ibrahim, Johan Afendi (Penerbit Universiti Pendidikan Sultan Idris, 2006)
Berjuta-juta ringgit dibayar kepada agensi pelancongan, pemilik penginapan dan restoran hasil daripada perbelanjaan pelancong yang berkunjung ke sesebuah destinasi untuk bercuti. Industri ini menjadi salah satu sektor yang penting dalam pembangunan ekonomi terutamanya di negara-negara membangun. Kini, pelancongan merupakan industri utama di kebanyakan negara dan ramai penduduk bekerja di dalam industri ini berbanding sektor-sektor ekonomi yang lain.