Pembangunan Pelan Bersepadu Teknovasi Mekanisasi berdasarkan Kajian Kes di MADA, Kedah - Mohd Nawi, Nur Syazwani; Yaacob, Noorulsadiqin Azbiya; Mustafar, Mastora (2022)
Teknovasi mekanisasi dalam pertanian dikatakan sebagai faktor penting yang dapat membantu meningkatkan produktiviti pengeluaran tanaman masa kini. Kemajuan ini turut memberi impak positif terhadap industri padi negara. Namun begitu, penerimagunaannya dikatakan masih rendah disebabkan oleh pelbagai masalah yang wujud seperti faktor usia petani, faktor kewangan serta tenaga mahir. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengetahui situasi penerimagunaan tenovasi mekanisasi di kalangan pesawah serta membangunkan sebuah pelan bersepadu teknovasi mekanisasi. Kaedah kutipan data kajian adalah melalui temubual bersama pihak pengurusan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) Negeri Kedah. Hasil dapatan kajian mendapati bahawa pesawah telah mula menerimaguna teknovasi mekanisasi dalam membantu mereka melakukan kerja-kerja di sawah. Pembangunan pelan bersepadu ini diharapkan dapat membantu menarik lebih ramai petani atau pesawah untuk menggunakan teknovasi mekanisasi.